Načítavam

2024 - ADAC - Test zimných pneumatík - 215/55R17 (16 pneumatík)

Kompaktné alebo mestské SUV si získali u vodičov veľkú priazeň a počet týchto vozidiel stúpa. Stúpa aj veľkosť rozmeru pneumatík, a preto ADAC otestoval pneumatiky v rozmere 215/55 R17, ktorý sa používa práve u spomínaných SUV.

Tieto zimné pneumatiky využívajú kompaktné SUV, ale aj stredná trieda vozidiel ako napríklad: Audi Q2, Hyundai Kona, Kia Niro, Opel Insignia, Seat Ateca, Škoda Superb, Toyota Yaris Cross, VW T-Roc (testovacie vozidlo) alebo VW Touran.

Pri aktuálnych náhlych zmenách počasia musí byť dobrá zimná pneumatika pripravená na rôzne povrchy. Mala by zvládať zimné zasnežené cesty, ale aj suché studené vozovky alebo daždivé počasie pod 7°C. Pri teste sa berú do úvahy výsledky vo všetkých kategóriách, ale ak niektorá pneumatika má veľmi zlé brzdné vlastnosti, môže ju to posunúť automaticky do najhoršej výslednej kategórie.

Testovalo sa 16 pneumatík v rôznych cenových kategóriách a triedach. Z týchto zimných pneumatík boli:

  • 3 x dobré
  • 7 x vyhovujúce
  • 3 x dostatočné
  • 3 x nedostatočné
Test zimne pneumatiky 215 55 R17 auto zo zadu.png

Poradie Značka Produkt Výsledok Hodnotenie
1 Goodyear UltraGrip Performance 3 70% dôrazne odporúčané
2 Dunlop Winter Sport 5 68% dôrazne odporúčané
3 Vredestein Wintrac Pro 62% dôrazne odporúčané
4 Semperit Speed-Grip 5 58% odporúčané
4 Hankook Winter i*cept RS3 58% odporúčané
6 Continental WinterContact TS 870 P 56% odporúčané
7 Pirelli Cinturato Winter 2 54% odporúčané
8 Yokohama BluEarth-Winter V906 52% odporúčané
9 Giti GitiWinter W2 48% odporúčané
10 Firestone Winterhawk 4 44% odporúčané
11 Viking WinTech 38% čiastočne odporúčané
11 Kumho WinterCraft WP52 38% čiastočne odporúčané
12 Maxxis Premitra Snow WP6 36% čiastočne odporúčané
13 Triangel WinterX TW401 14% neodporúčajú sa
14 Kenda Wintergen 2 KR501 12% neodporúčajú sa
15 Davanti Wintoura+ 4% neodporúčajú sa

Váha pneumatík je tiež dôležitá pri výbere. Nízka hmotnosť môže zaručiť menšiu spotrebu a lepšie ovládanie.Hmotnosť pneumatiky - graf.png



Brzdná dráha na mokru - graf.png

Víťazovia testu

Víťazom testu sa stala zimná pneumatika Goodyear UltraGrip Performance 3, ktorá pôsobí veľmi vyvážene a má dobré jazdné a bezpečnostné vlastnosti na každom povrchu. Možno v iných rozmeroch nie je víťazom v teste, ale rozmer 215/55 R17 tejto pneumatike sedí a porazila svoju konkurenciu.

V závese za Goodyear nasleduje Dunlop Winter Sport 5 s podobnými dobrými vlastnosťami. Nestáva sa často, aby na prvých dvoch miestach boli zimné pneumatiky z jedného koncernu.

Na treťom mieste sa umiestnil Vredestein Wintrac Pro . Je to veľmi dobrý výsledok pre Vredestein, ktorý akoby v poslednom čase trochu zaostával za novinkami ostatných výrobcov. Pri rozmere 215/55 R17 dokázal, že je dobrou voľbou na zimu, aj keď na suchej ceste nebol práve presvedčivý.

Hodnotenie DOBRÉ dostali tieto pneumatiky:

Stred poľa

Stred poľa je vyvážený a pneumatiky sa striedajú v dobrých aj horších výsledkoch. Semperit vyčnieva so svojím dlhým kilometrovým dojazdom, v ktorom Yokohama zaostáva. Pirelli má najkratšiu brzdnú dráhu na mokru, ale je horší na suchu, podobne ako Vredestein. Hankook je zvyčajne na 3.-5. mieste a aj v tomto teste sa mu to podarilo. Môžeme povedať, že Hankook najviac presvedčil v strednej kategórii pneumatík v rôznych testoch.

Hodnotenie VYHOVUJÚCE dostali tieto pneumatiky:

Pneumatiky s hodnotením DOSTATOČNÉ

Pred poslednými miestami sa umiestnili tri pneumatiky, ktoré síce nepresvedčili, ale ešte stále majú známku DOSTATOČNÉ:

Hodnotenie DOSTAČUJÚCE dostali tieto pneumatiky:

Všetky tri zimné pneumatiky majú dobrý kilometrový dojazd, najmä Viking, ale chýba im vyváženosť na rôznych povrchoch. Kumho si na snehu nevodí zle, no na suchu má problémy.

Posledné miesta

Posledné tri miesta patria zástupcom čínskych pneumatík. Dlhé brzdné dráhy na mokrej vozovke, prípadne na suchu ukazujú, aké sú pneumatiky nebezpečné. Tieto pneumatiky ADAC v žiadnom prípade neodporúča.

Hodnotenie NEDOSTATOČNÉ dostali tieto zimné pneumatiky:

Pozorne si preštudujte tabuľky s jednotlivými výsledkami. Každý motorista má svoje podmienky na pneumatiky a vyberať by si mal aj podľa svojho štýlu jazdy. Nie vždy je dôležitý dlhý kilometrový dojazd alebo šetrenie paliva. Preto vyberajte podľa svojich potrieb.

Plusy a mínusy pneumatík

Plusy a mínusy jednotlivých pneumatík, podľa testerov z ADAC-u:

Plusy a mínusy - 01.png

Plusy a minusy -02.png

Plusy a minusy - 03.png

Ak si nie ste istý, radi s Vami výber nových pneumatík preberieme a pokúsime sa navrhnúť najlepšiu alternatívu.

V našom e-shope nájdete širokú ponuku rôznych zimných pneumatík, od tých testovaných až po ozajstné off-road pneumatiky, s ktorými si na netradičných terénoch môžete dovoliť oveľa viac ako s bežnými pneumatikami.

Radi Vám poradíme pri výbere pneumatík aj v našej kamennej predajni, a pneumatiky si viete prezuť v našom pneuservise.

Navštívte nás v Košiciach na Popradskej ulici 56 (benzínová pumpa ORLEN) alebo zavolajte na telefónne čísla: +421 (0) 55 78 99 273 alebo +421 (0) 905 606 842 .